Haber

200 bin yavru buradan çıkıyor: Caretta Caretta’lar Akdeniz’le buluşuyor

200 bin yavru buradan çıkıyor: Caretta Caretta’lar Akdeniz’le buluşuyor

Yumurtadan çıkışın en yoğun dönemlerinin yaşandığı Mersin sahilinde çok sayıda yavru kaplumbağa yuvalarından çıkarak denizle buluştu.

Ay ışığında denizle buluşan kaplumbağalara Vali Ali Hamza Pehlivan, Doğa Koruma ve Milli Parklar yetkilileri ve vatandaşlar eşlik etti.

Vali Ali Hamza Pehlivan:

“Her yıl ortalama 200 bin yavru kaplumbağa Akdeniz’den dünyaya sorunsuz bir şekilde ulaşıyor”

MERSİN – Nesilleri tehlikede olduğu için koruma altına alınan ‘Caretta Caretta’ ve ‘Chelonia mydas’ deniz kaplumbağalarının önemli üreme alanlarından biri olan Mersin’de her yıl 200 binden fazla yavru Akdeniz’le buluşuyor. ister gün doğumu ışığında, ister ay ışığında yuvalarından çıkan yavru kaplumbağalar, denizle tanışmak için yavaş dönemlerine girdiler.

Mersin, iribaş deniz kaplumbağalarının (Caretta Caretta) ve yeşil deniz kaplumbağalarının (Chelonia mydas) dünyadaki en değerli üretim merkezlerinin ortasında yer almaktadır. Haziran ve Temmuz aylarında anne kaplumbağaların yoğun bir şekilde yumurtladığı yumurtalardan yavrular çıkmaya başladı. Özellikle geceleri, bebek mehtapta ya da gün doğumunda yuvadan ayrıldığında, küçük bedenleriyle denizde yüzmeye çalışırken ortaya izlemesi keyifli manzaralar çıkıyor. Mersin’in Anamur, Silifke Göksu, Erdemli Alata ve Akdeniz Kazanlı ilçelerine her yıl 3 bin 600 yuva yapan deniz kaplumbağaları yumurtalarını bırakıyor. Bu yuvalardan her yıl 200 binden fazla yavru kaplumbağa çıkar ve Akdeniz’le buluşur. En yoğun dönemlerinin yaşandığı bu günlerde Fazilet Alata Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü kıyılarından çok sayıda yavru kaplumbağa yuvalarından çıkarak denizle buluştu. Ay ışığında denizle buluşan kaplumbağalara Vali Ali Hamza Pehlivan, Doğa Koruma ve Milli Parklar yetkilileri ve vatandaşlar eşlik etti.

Gördükleri görüntüden etkilenen çocuklar yaşadıklarını anlatırken, aileleri de böyle bir olaya tanık olmadan duydukları memnuniyeti kaydetti.

“İki tür deniz kaplumbağası Mersin sahillerini tercih ediyor”

Vali Ali Hamza Pehlivan, gerçekten olağanüstü bir doğa döngüsüne tanık olduklarını belirterek, “Yuvalarından çıkan kaplumbağalar koşarak suya, doğaya ve doğal yaşama koştular. Bildiğiniz gibi 8 deniz türü daha var. dünyada kaplumbağalar.5 tanesi akdeniz’de yüklüdür.cinslerin 3’ü beslenme amaçlı en çok bu denizlerde bulunurken her iki tür de mersin kıyılarımızı tercih etmektedir.bu türlerden biri de yeşil deniz dediğimiz chelonia mydas’tır. kaplumbağa, bir diğeri de Caretta Caretta dediğimiz iribaş deniz kaplumbağası. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre bu deniz kaplumbağalarının toplam 20 noktası daha tespit edilerek açıklandı. 15 Mayıs-Eylül arasında bu kumsallara yumurtalarını bırakıyorlar” dedi.

“200 bin yavru kaplumbağa Akdeniz’den dünyaya geliyor”

Yumurtlama merkezleri hakkında bilgi veren Vali Pehlivan, kaplumbağaların yılda ortalama 3600 noktada bu yuvaları yaptığını belirtti.

Her yıl ortalama 200 bin yavru kaplumbağanın bu yuvalardan çıkıp Akdeniz’den dünyaya seyahat ettiğini anlatan Pehlivan, “Biliyorsunuz kaplumbağalar yuvadan çıktıkları noktada yumurtlarlar. Ve bu noktalara gelirler. ortalama 3 yılda bir.Gecenin bu saatinde bir yandan ay kendi kendine kavrulur.O gösterirken kaplumbağalar gerçek yoldan denize gitmişler.Biz de onun heyecanını yaşadık.Biliyorsunuz, Ay ışığını takip ediyorlar.Bu yüzden zaman zaman uyarılar yapıyoruz, yapmadığımız bu kıyılarda yanlış ışıklandırma yapanları ilgili arkadaşlarımız uyarıyor.Aslında buralar savunma altında. Doğa Savunma Milli Parkları çalışanları da bu kıyılarda dolaşıp, yavruların, yavruların, yumurtaların yapıldığı yerleri koruyorlar. Gelsinler doğayı alsınlar. Bu elbette Yüce Yaratıcı’nın bahşettiği çok harikulade bir döngü” dedi.

Kaplumbağaların uluslararası anlaşmalarla koruma altına alındığına işaret eden Pehlivan, bu koruma alanlarına gerekli özen ve hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlattıklarını kaydetti.

semdinli-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu