Tekrar Isıtıldığında Zehire Dönüşen 7 Yiyecek
Isıtıldığında Zehire Dönüşen 7 Besin Bazen yemek israfını önlemek, bazen de yoğun iş temponuz zaman kısıtlamasına neden olduğu için zaman kazanmak için bazen günün öğününü hafta başında veya bir gece öncesinden hazırlamak isteyebilirsiniz. . Son derece iyi niyetli bu planlama yöntemi bazı gıdalar için sorun teşkil ederken; Gıda zehirlenmelerine veya sindirim bozukluklarına neden olabilir ve önemli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Uzmanlar, bu konuda hassas ve dikkatli olmanın öneminin altını çizerek, bu besinler için sadece taze pişmiş besinler tüketmenin değerini vurguladı.
Göz Ağrınızın Nedeni Bu Sorunlar Olabilir
Yemek Yerken Sağlığınızdan Ödün Vermeyin
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet Anabilim Dalı Dyt. Benan Koç, ısıtılarak yenen bazı besin gruplarının sağlık açısından tehlikeli olabileceğini ve dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Peki ya ikinci kez ısıtıldığında sağlık sorunlarına neden olabilecek yiyecekler?
Ispanak
Kış aylarının olmazsa olmazı ıspanak, çeşitli vitamin, mineral ve gerekli besinleri içeren zengin yeşil yapraklı bir sebzedir. İçerdiği A, C, K, B vitaminleri, magnezyum, kalsiyum, demir mineralleri ve diyet lifi sayesinde kalp damar hastalıklarına karşı korur, kabızlığı önler, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Mevsiminde tüketilmesini önerdiğimiz ıspanağı pişirmeden önce sirkeli su ile güzelce yıkayıp tüketebildiğiniz kadar pişirmelisiniz. Pişen ıspanak yemeğini tekrar ısıtmak sakıncalıdır. Yeniden ısıtıldığında nitratın nitrite ve nitrozaminlere dönüşmesi ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabilir.
Yumurta
Sabah kahvaltılarının vazgeçilmez protein kaynağı yumurta, tekrar ısıtılmaması gereken besinlerin başında geliyor. Yumurta, yumurta içeren yemekler ve sosların tekrar ısıtılmasıyla yumurtanın protein yapısı bozulur ve içindeki su miktarı azalır ancak gıda zehirlenmelerine neden olabilir.
Patates
Pişmiş patatesin saklama koşullarının sağlanmaması yani pişirme işleminden sonra oda sıcaklığında bırakılması sonucu toksin üretir. Ancak Clostridium botulinum oluşumuna neden olarak Botulzim zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle pişmiş patatesin saklama koşulları, patatesi tekrar ısıtmaktan daha değerlidir. Pişmiş patatesler servis edildikten sonra buzdolabında saklanmalıdır. Şartlı olarak muhafaza edilen patates ikinci kez kullanılacaksa patates salatası şeklinde soğuk olarak tüketilmelidir.
Mantarlar
Tüketeceğiniz kadar pişirilmesi tavsiye edilen mantar tekrar ısıtıldığında protein yapısının bozulmasından dolayı çeşitli sindirim sorunlarına, mide ağrısına ve şişkinliğe neden olabilir.
Tavuk
Buzdolaplarımızda veya derin dondurucularımızda en çok saklanan gıdalardan biri; Protein kaynağı tavuk ve yumurtadır. Her ikisi de yeniden ısıtıldığında protein bileşimini değiştirerek çeşitli sindirim sistemi bozukluklarına neden olur. Bu nedenle tüketeceğiniz kısmı taze olarak pişirip tüketmeniz en sağlıklı seçenek olacaktır. Artan tavuk tüketilecekse saklama koşullarına uygun olarak saklayabilir, soğuk olarak salatalarınızda veya soğuk sandviç olarak tüketebilirsiniz.
Pancar
Bağışıklık sistemi dostu ve antioksidan deposu olan pancar; Yeşil yapraklı sebzeler gibi nitrat elementinin yeniden ısıtılarak nitrite dönüşmesine neden olur. Bu nedenle pancarın tekrar ısıtılması toksik bileşiklerin ortaya çıkmasına neden olabilir ve kanserojen etki yaratabilir. Pancar ve ıspanak, kerevizin içerdiği nitrat nedeniyle tekrar ısıtılması sakıncalı olan besinlerin başında yer alır.
Pirinç
Sağlanan saklama koşulları; Servis edildikten sonra hava almayan saklama kaplarında muhafaza edilen ve piştikten sonra bir saat içerisinde buzdolabında saklanan pirinç, sağlıklı bir şekilde tekrar ısıtılabilir. Oda sıcaklığında bir saatten fazla bekleyen pirinç, bacillus cereus adı verilen bakteri üretmeye başlar, bu nedenle uzun süre oda sıcaklığında bekletilen pirincin yeniden ısıtılması çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Tüm yiyecekler; İster çiğ ister pişmiş olsun, bekledikçe besin değerini kaybeder. İkinci kez ısıtılan yemeklerde besin maliyetinin düşmesine ve besin zehirlenmelerine ya da sindirim sorunlarına yol açabileceğinden yemeklerinizi tüketebileceğiniz kadar pişirmeli, riskli besinleri tekrar ısıtmamalısınız. ikinci kez ısıtılır. Pişmesi istenmeyen yiyecekler dışındaki yemekleri yeniden ısıtmanız gerekirse; Sadece tüketeceğiniz kadar ısıtıyorsanız bir yemeği birden fazla ısıtmamanız gerektiğini unutmamalısınız. Pişirmenin yanı sıra gerekli gıda güvenliğini sağlamak için gerekli saklama koşullarının sağlanması da önemlidir. Unutulmamalıdır ki pişmiş ve fazla pişmiş yiyeceklerin oda sıcaklığında iki saatten fazla bekletilmesi bakteri üremesi sonucu çeşitli gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bu yüzden kendinize ve sevdiklerinize diyet planı hazırlarken ve menüler oluştururken son derece dikkatli olmanız çok önemlidir. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)